Een septische tank leegmaken

Hoe een septische tank leegmaken?

Wanneer je met een septische tank werkt is het natuurlijk nodig dat de tank af en toe leeggemaakt wordt. Dit kan zijn omdat de tank vol is, omdat de microben in de tank dood zijn, of omdat er onderhoudswerk aan de tank moet uitgevoerd worden zoals wanneer boomwortels de tank bijvoorbeeld beschadigen.

Maar hoe maak je een septische tank nou leeg? In deze blogpost leggen wij dit haarfijn uit.

Wanneer je septische tank legen?

Een goede septische tank kan ongeveer een jaar meegaan zonder dat de tank geledigd moet worden. Natuurlijk kan het zijn dat dit eerder gebeuren moet, wanneer er een luchtje hangt rondom de tank of wanneer de afvoer van het toilet wat minder snel loopt. Natuurlijk is het best dat je eerst nagaat of jouw toilet niet verstopt is – maar indien dit niet het geval is kan het leegmaken van de septische tank je probleem verhelpen.

Waarom een septische tank leeg maken

Alle septische tanks hebben een soort pijp die van de tank naar een afwateringsveld loopt. Deze pijp is op zich een netwerk van geperforeerde en gegroefde buizen die ervoor zorgen dat het water van je septische tank op een veilige manier kan aflopen.

Een septische tank scheidt het afval in drie lagen – het slib onderaan, het schone water dat gereinigd is door werkende bacteriën, en de korst bovenaan. Dit slib kan echter ophopen waardoor het afwateringssysteem kan vastlopen. Dat is dan ook meteen de reden waarop een septische tank regelmatig leeggemaakt en gereinigd moet worden.

Hoe een septische tank ledigen?

Een septische tank moet altijd door een professioneel team geledigd worden. Het afval water moet namelijk op een gepaste manier verwerkt worden om zo het grondwater niet te vervuilen. Daarnaast kunnen deze experts je uitleg geven over het onderhoud van de tank, de tank zelf mooi leeg maken en belangrijker: de tank controleren op enige schade.
Hoewel het natuurlijk erg aanlokkelijk is om geld uit te sparen en de septische tank zelf leeg te maken, is dit natuurlijk een erg vuil werkje waar je professionele apparatuur voor nodig hebt.

Hoses to quench the fire connecting with water pump valves of fire truck
Wat gebeurt er wanneer je een septische tank niet leeg maakt?

Wat is het ergste dat gebeuren kan wanneer je de septische tank van je woning niet leeg maakt? Wel, allereerst kan de tank natuurlijk overlopen. Op die manier komt er erg vuil en smerig water in je tuin terecht wat voor heel wat geurhinder kan zorgen.

Daarnaast kan het afvalwater uit de septische put eventueel uit de afvoeren en het toilet in je huis komen – dit is niet enkel moeilijk om op te ruimen, de geur kan tot enkele weken in huis blijven hangen.

Het vervuilde water dat ontsnapt van de septische tank kan daarbij ook een negatief effect hebben op het milieu en de grond in je tuin. Het water vervuilt de grond waardoor het moeilijk kan zijn om gras, groenten of andere planten op die plek te laten groeien.

een professionele ontstoppingsdienst

Hulp nodig van een vakman?