Een septische tank onderhouden

Hoe een septische tank onderhouden?

Elke huiseigenaar die genoodzaakt is om met een septische tank te werken rekent natuurlijk op een lange en probleemloze werking. Hoe lang jij van je septische tank kan genieten hangt echter niet altijd af van de kwaliteit van de tank of de uitgevoerde installatie, maar eveneens van het onderhoud dat aan de tank verricht wordt.

Waarom moet je een septische tank onderhouden?

De meeste septische tanken gaan minimaal zo’n 30 jaar mee mits ze goed onderhouden worden. Wanneer je goed zorg draagt voor je tank en regelmatig onderhoud laat uitvoeren kan zo’n tank toch al snel 40 tot 50 jaar meegaan. Door een septische tank goed te onderhouden bespaar je op lange termijn heel wat geld uit.

Wat komt beter niet in de septische tank terecht?

Een septische tank is ontworpen om enkel menselijk afval op te slaan, samen met afval zoals vochtige babydoekjes en toiletpapier. Het is erg belangrijk dat je geen tampons of maandverband door het toilet spoelt gezien deze in de tank terecht komen.
Daarnaast is het ook erg belangrijk dat je geen vast voedselafval door het toilet spoelt omdat deze kunnen bezinken in de tank.
Let er ook goed op dat je schoonmaakmiddelen gebruikt om het toilet te reinigen die geen chloor bevatten. Chloor kan de tank namelijk aantasten en ervoor zorgen dat jouw tank niet lang meegaat en dat de werkzame bacteriën die in de tank zitten gedood worden.

een toilet verstopt met toiletpapier
Welk onderhoud vereist een septische tank en hoe vaak?

Hoewel het erg vaak aan te raden is om een septische tank te laten reinigen en onderhouden door specialisten kan ook jijzelf het onderhoud van de septische tank nakijken om te evalueren wanneer hij geledigd moet worden en of de hoeveelheid werkzame bacteriën in de septische put nog op niveau zit.
Allereerst ga je moeten kijken hoe vol je septische put is. Indien de put niet gevuld is kan het zijn dat je te maken hebt met een lek. Kijk ook even na hoe dik de drijvende korst is? De ideale dikte is zo’n 10 tot 15 centimeter.
Wanneer de put te vol is kan je een firma bellen om de put te ledigen. Kijk ook eens naar het water in het eerste compartiment. Dit heeft bij voorkeur een lichtbruine kleur en is vrijwel geurloos. Indien dit water stinkt dan zitten er niet genoeg werkzame bacteriën in de beerput.
Kijk ook zeker na of de er geen boomwortels door de tank heen groeien en maak je septische tank schoon wanneer hij geledigd wordt.

een professionele ontstoppingsdienst

Hulp nodig van een vakman?