Een verstopt toilet voorkomen

Hoe een verstopt toilet voorkomen

Het is moeilijk om vandaag de dag een huis of flat voor te stellen zonder werkend toilet. Toch kan een toilet al snel buiten werking treden wanneer het toilet verstopt raakt. En laat ons eerlijk zijn: dat gebeurt meestal op het meest ongelegen moment! Het is dan ook erg belangrijk om enkele tips en truckjes in gedachten te houden om ervoor te zorgen dat jouw toilet niet verstopt raakt. Een toiletbuis is meestal tussen de 100mm en 110mm dik – dat is 10 tot 11 cm. Niet erg dik dus! We hebben hier alvast enkele tips op een rijtje gezet die jou kunnen helpen om een verstopt toilet te voorkomen.

Tampons on pink background
Spoel geen tampons of maandverband door

Je hebt het waarschijnlijk al vaak gehoord – maar tampons, maandverband en wattenstaafjes doorspoelen kan ervoor zorgen dat jouw toilet snel verstopt raakt. Tampons en maandverband werden namelijk speciaal ontwikkeld om vocht op te nemen. Deze voorwerpen nemen sterk in omvang toe wanneer zij in aanraking komen met vocht wat het toilet erg snel doet verstoppen.

Gebruik niet te veel toiletpapier

Ook het overmatig gebruik van toiletpapier kan ervoor zorgen dat jouw toilet al snel verstopt raakt. Gebruik niet te veel toiletpapier en spoel de toiletrolletjes zeker niet door het toilet na gebruik. Toiletrolletjes blijven door hun vorm namelijk erg makkelijk zitten in de toiletbuis wat een nare verstopping kan teweeg brengen.

cropped shot of female legs, toilet and toilet paper in bathroom
Girl playing with rubber toys in bathtub
Zorg ervoor dat je kinderen geen speelgoed in het toilet gooien

Je hebt het waarschijnlijk al wel eens gehoord of zelf voorgehad: kinderen die hun favoriete speelgoed een bad willen geven in het toilet. Maar al te vaak moet een loodgieter opgebeld worden omdat een kleine spruit zijn teddy of raceauto in het toilet heeft gestopt en zo een verstopping teweeg gebracht heeft. Ga een gesprek aan met je kinderen en leer hen dat spelen in en rondom het toilet verboden is.

Gebruik een vermaler

Wanneer de buizen van jouw toilet vaak verstopt raken is het misschien een idee om een WC vermaler aan te schaffen. Deze vermaler zal na iedere WC bezoek het afval dat in het WC belandde vermalen zodat er geen dikke brokken in de afvoer belanden. Het nadeel van zo’n WC vermaler is echter wel dat deze een hele hoop geluid maken en dat deze dus niet aan te raden zijn voor badkamers die aan de slaapkamer grenzen.

Installing Toilet Bowl
Senior woman with pad reading the detergent label
Gebruik ontstopper preventief

Een andere tip is om preventief ontstopper te gebruiken. Heel wat verstoppingen beginnen als een aanslag van vuil en WC papier waarna ze na een tijdje aangroeien en een verstopt WC veroorzaken. Het is dan ook een goed idee om iedere 3 maanden preventief ontstopper te gebruiken in het toilet om er zo voor te zorgen dat de buizen proper blijven en dat beginnende verstoppingen snel verholpen worden.

een professionele ontstoppingsdienst

Hulp nodig van een vakman?